RISC vs CISC
Microprocesoarele proceseaza datele folosind instructiuni. Acestea iau datele si instructiunile din RAM. Microprocesorul are anumite instructiuni implementate in el. Aceste instructiuni sunt disponibile direct microprocesorului si nu este nevoie ca acesta sa le ia de la RAM.
Microprocesoarele pot fi clasificate in 2 categorii: CISC si RISC, in fucntie de numarul de instructiuni implementate deja in ele.
CISC
CISC = Complex Instruction Set ComputingMicroprocesoarele care utilizeaza arhitectura CISC au multe instructiuni incorporate in ele. Acest lucru salveaza timp de procesare. Timpul este salvat deoarece instructiunile necesare sunt disponibile direct din microprocesor si nu este nevoie ca acesta sa le preia din programul stocat pe memoria externa, cum ar fi RAM-ul.
Arhitectura CISC ajuta microprocesorul sa grabeasca executia programelor ce au nevoie de instructiuni. Din cauza instructiunilor incorporate in microprocesor, performantele acestuia sunt scazute. Pentru a trece peste aceasta problema trebuie incorporate mai multe tranzistoare in microprocesor. Acest tip de procesor este folositor pentru nevoi generale de calcul. Este folosit in general in PC-uri.
RISC
RISC = Recuced Instruction Set ComputingMicroprocesoarele CISC au instructiunile incorporate, iar acestea ocupa spatiu in microprocesor, lasand mai putin spatiu pentru procesul de programare. Unele microprocesoare fac anumite functii, cum ar fi cele folosite pentru calculele stiintifice. Instructiunile in plus incorporate in microprocesor ocupa spatiu important si de asemenea timpul necesar pentru executia instructiunilor suplimentare este irosit.
Pentru a depasii acest impediment o noua arhitectura a aparut, si anume RISC. Microprocesoarele ce utilizeaza arhitectura RISC au instructiuni limitate incorporate. De aceea este nevoie de mai putine tranzistoare pentru crearea microprocesorului. Reducerea instructiunilor salveaza si spatiu in microprocesor. Microprocesorul RISC este mai ieftin de fabricat decat cel CISC. Acest tip de procesor este preferat pentru scopuri stiintifice unde numarul limitat de instructiuni este necesar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu